29 januari 2012
23 januari 2012
Topsy Turvy!
Min syster fyller år på julafton. Ja, jag vet. Vad är oddsen för att få en tårta då?? Men nån gång måste hon ju grattas, så nu hade jag tänkt göra en riktig Eva-tårta. Min syster tycker om svart, lite sparsmakat ska det vara sådär, inte som mina en del svulstiga tårtor (jag tänker t ex min Bird Cage cake) Nej inte så utan stilrent och avskalat. Tänkte jag. Då går människan och gillar en Topsy Turvy tårta på facebook! Med flaggor och stjärnor i alla dess färger! Birth Day Cake heter sidan. Jag tog det som en liten hint...
Jaha, en Topsy Turvy-tårta blev det. Men svart och vit. Nån måtta får det vara...
Grattis Syster!
Jaha, en Topsy Turvy-tårta blev det. Men svart och vit. Nån måtta får det vara...
Grattis Syster!
Etiketter:
cakes,
Lite annorlunda bakverk,
Topsy Turvy Cake,
tårtor
16 januari 2012
Pistage Macarons
Recept Macarons finns här!
Hacka pistagenötter fint och strö över på hälften av kakorna innan de gräddas.
Pistagefyllning
100 g mandelmassa eller marsipan
1/4 dl vispgrädde
Pistagearom efter eget tycke och smak
Grön pastafärg
Blanda mandelmassa (eller marsipan) med grädden tills du får en lagom fast smet. Tillsätt pistagearomen, det räcker med några droppar.
Färga med någon droppe grön pastafärg.
Macarons fyllda med Passionsfruktstryffel
Recept Macarons hittar ni här!
Passionsfruktstryffel
25 g smör
½ dl vispgrädde
2 st passionsfrukter
100 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
Smält smöret i en kastrull. Blanda i grädden. Låt chokladen smälta ner i i gräddblandningen.
Gröp ur passionsfrukterna och sila så kärnorna inte kommer med i saften. Blanda ner saften i
chokladblandningen.
Låt svalna i kylskåp och vispa sedan upp smeten med elvisp. Spritsa på kakorna.
Etiketter:
choklad,
Macarons,
passionsfrukt,
recept
15 januari 2012
Choklad- och Lakritsmacarons
Grundrecept Macarons hittar ni här. För att få chokladmacarons byter du ut 1/3 av florsockret mot kakao.
Innan du gräddar macaronsen strör du lakritsströssel ovanpå hälften av kakorna.
Lakritsfyllning
1,5 dl vispgrädde
5 st Käck lakritskola á 19 g
Värm upp grädden i en kastrull, låt det inte börja koka. Dela kolan i mindre bitar och blanda i grädden, den smälter efter en stund. Rör försiktigt.
Låt grädd- och lakritsblandningen stå i kylskåp några timmar. Vispa upp med elvisp och spritsa på macaronsen.
10 januari 2012
Macarons!
Här är ytterligare ett recept på Macarons. Skillnaden mot det andra receptet är att här används en het sockersirap. I mitt inlägg Macarons, Steg-för-steg kan ni se ett annat recept. Jag kan inte säga vilket som är bäst för ena gången funkar det ena och en annan gång blir det bara små skruttar av macaronsen. Men så är det att baka Macarons! Steg-för-steg-beskrivningen kan du även titta på när du bakar med det här receptet, tillvägagångssättet är likadant i en del moment.
Ca 30 Macarons
120 g äggvitor
35 g ströcker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
Till sockersirapen
150 g strösocker
50 g vatten
Vispa 60 g äggvita till hårt skum. Tillsätt under fortsatt vispning 35 g strösocker.
Blanda socker och vatten i en kastrull och värm upp denna sockersirap till 118 grader. Häll därefter ner den heta sirapen i en smal stråle ner i äggsmeten, vispa under tiden. Smeten skall bli vit och blank och bilda toppar . Fortsätt vispa tills smeten svalnat ca 10 minuter.
Sikta mandelmjöl och florsocker i en skål. Blanda i de resterande 60 g av äggvitan. Tillsätt ev färg. Tillsätt nu äggsmeten i mandelblandningen. Blanda försiktigt tills smeten rinner sakta från sleven.
Lägg bakplåtspapper på bakplåtar. Fyll en spritspåse med rund tyll med marängen och spritsa ut små rundlar. Låt macaronsen stå i rumstemperatur ca 30-45 minuter, ytan skall torka lite så de inte spricker i ugnen.
Grädda i 155 grader ca 11 minuter. Låt svalna och fyll dom små godingarna med nåt gott!
Hallonsmörkräm
50 g osaltat rumstempererat smör
0,75 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 äggula
Mixa smör, florsocker och vaniljsocker till en len smörkräm. Om du vill kan du använda den som den är nu, det gjorde jag i de gröna Macaronsen, som vaniljsmörkräm. Till hallonsmörkräm rör du ner hallonsylten och tillsätter ev lite röd eller rosa färg för en vackrare nyans.
7 januari 2012
Crème Brûlée
En klassisk efterrätt, len vaniljkräm med knäckigt täcke av socker...
4 portioner
6 äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 vaniljstång
Till knäcktäcket:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker
Sätt ugnen på 180 grader. Skrapa ur fröna från vaniljstången med lite strösocker i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp. Låt den urskrapade vaniljstången ligga med i gräddblandningen.
Blanda äggulor med resten av sockret i en skål. Vispa lätt.
Häll över gräddblandningen och fortsätt vispa tills allt är blandat.
Smöra 4 små formar. Tag bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ formarna i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills de stelnat. Tag ut formarna och låt dom kallna.
Strö strösocker och farinsocker över formarna. Den knäckiga ytan får du med hjälp av en gasbrännare eller genom att gratinera formarna i 250 grader tills de får en gyllenbrun färg, ca 10 min.
Recept från Recept.nu
Den här helt ljuvliga efterrätten tar jag också med till Månadens Sötsak! Den här månaden är temat Klassiker!
4 portioner
6 äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 vaniljstång
Till knäcktäcket:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker
Sätt ugnen på 180 grader. Skrapa ur fröna från vaniljstången med lite strösocker i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp. Låt den urskrapade vaniljstången ligga med i gräddblandningen.
Blanda äggulor med resten av sockret i en skål. Vispa lätt.
Häll över gräddblandningen och fortsätt vispa tills allt är blandat.
Smöra 4 små formar. Tag bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ formarna i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills de stelnat. Tag ut formarna och låt dom kallna.
Strö strösocker och farinsocker över formarna. Den knäckiga ytan får du med hjälp av en gasbrännare eller genom att gratinera formarna i 250 grader tills de får en gyllenbrun färg, ca 10 min.
Recept från Recept.nu
Den här helt ljuvliga efterrätten tar jag också med till Månadens Sötsak! Den här månaden är temat Klassiker!
1 januari 2012
Gott Nytt år!!
Chokladmousse
125 g mörk choklad av fin kvalité
2 äggulor
3 msk florsocker
rivet skal av ½ apelsin
4 msk starkt bryggt kaffe
3 dl vispgrädde
Smält chokladen och låt svalna något.
Rör ner äggulor en i taget, rör om ordentligt mellan varje. Tillsätt florsocker, apelsin och kaffe. Låt smeten svalna. Vispa grädden, inte alltför hårt. Vänd ner grädden i smeten . Häll upp i glas och låt stelna i kylskåp några timmar.
Recept fr ICA Recept och Mat
Vaniljpannacotta med flädermarinerade hallon
3 dl grädde
1 gelatinblad
3 msk socker
1 vaniljstång
200 g hallon
1 dl koncentrerad flädersaft
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med sockret och vaniljstången. Lyft upp gelatinet utan att krama ur det och tillsätt i grädden. Rör om till en slät smet. Plocka upp vaniljstången och släng. Häll upp i glas, låt stelna ca 3 timmar.
Marinera hallonen i flädersaften under tiden. Fyll på med hallonen i glasen. Servera!
Vit chokladmousse
100 g vit choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Smält chokladen. Vispa grädden inte alltför hårt. Rör ner äggulorna i den smälta chokladen. Vänd ner chokladensmeten i den vispade grädden. Låt stå i kylskåp några timmar. Servera med kiwi.
Recept fr Receptcentralen.se
Jag hällde upp mina mousser och pannacottan i små shot-glas. Då kan man ta en, sedan en till och kanske ännu en till!!! Götta!
Etiketter:
chokladmousse,
Nyår,
pannacotta,
recept
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)