Doughnuts 15-20 st
1 ägg
1 dl socker
2 msk smör
1 dl mjölk
1 ½ tsk bakpulver
5 dl mjöl
frityrolja
strösocker
Glasyr
2 äggvitor
350-500 g florsocker
Hushålls-eller pastafärg
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret. Tillsätt smör och mjölk i äggblandningen. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten. Blanda till en deg. Ta ur degen ur bunken och knåda den på mjölat underlag.
Rulla bollar som du sedan gör ett hål i. Snurra degen runt fingret så hålet blir ganska stort, risk finns annars att det jäser ihop när du friterar dom.
Värm oljan i tjockbottnad kastrull till 170-180 grader, använd hushållstermometer. OBS ha inte fläkten på! Ha också ett kastrullock till hands. Använd ugnsvantar. Det är hett!!
Fritera munkarna tills de är gyllenbruna. Lägg dom på hushållspapper, låt rinna av. Rulla i socker eller glasera dom med pastellfärgad glasyr.
Glasyr
Rör försiktigt äggvitorna i en skål tills de är blandade, rör sedan gradvis ner florsocker med en slickepott. Tillsätt tillräckligt med florsocker för att smeten skall tjockna. Vispa med elvisp ca 10 minuter tills smeten är vit, blank och pösig. Justera konsistensen med mer florsocker eller några droppar vatten ( om smeten är för tjock). Tillsätter du mer florsocker så vispar du 2-3 minuter till.
Varsågoda!
Recept doughnuts från bloggen Marias Bakglädje
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar